Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is weer zover! Vanaf 4 tot 24 augustus zwerven de Perseïden doorheen onze hemel.

perseidenradiant

Elk jaar omstreeks 12 augustus trekt de aarde doorheen een dichte zwerm van kleine meteoroïden, in grootte variërend van een tiende millimeter tot enkele decimeters. 

Wanneer deze de dampkring binnenkomen, worden ze door de wrijving met de lucht verhit en zien we hun doortocht als een lichtflits aan de hemel. Al die lichtflitsen lijken uit dezelfde richting te komen: het sterrenbeeld Perseus. 

Vandaar dus de naam van deze zwerm, de Perseïden. Vroeger werden dit ook de Sint Laurentiustranen genoemd (naamdag St Laurentius is 10/8). Omdat het in deze periode 's nachts niet echt koud is, loont het zeker de moeite om enkele uurtjes onder de blote hemel door te brengen! 

Vanaf 4 augustus stijgt de activiteit van de Perseïden sterk tot aan het maximum op woensdag 13 augustus om 3 uur. Door de hoge stand van de radiant (de plaats vanwaar de meteoren van een zwerm vandaan te lijken komen) aan de hemel, is het grootste aantal Perseïden in de tweede helft van de nacht te zien. 

Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog een kwartiertje te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel, bij voorkeur in een donkere omgeving met weinig lichtvervuiling. Vanuit een stedelijke omgeving (met veel lichtvervuiling) zal het zichtbare aantal meteoren een stuk lager zijn. 

Het beste moment om Perseïden waar te nemen is rond 4u00. Dan kan je op een donkere plaats tientallen meteoren per uur waarnemen. De Maan is voor ongeveer 85% verlicht en kan dit jaar flink storen; de zwakkere meteoren zullen hierdoor niet zichtbaar zijn. Rond 5:45 uur gaat het schemeren en om 6:20 uur komt de Zon op.

 

Ter gelegenheid van de Perseïden organiseert Urania een Nocturne op zaterdagavond 9 augustus!

Meer over de Nocturne

 

Bron
Foto : St. de Koepel