Mercurius is deze maand moeilijk te zien aan de avondhemel.
De zichtbaarheid van Venus verbetert, in het begin van de maand gaat de planeet anderhalf uur na de zon onder en tegen het einde van de maand is bijna drie uur.
Mars is vanaf de late avond tot de ochtend te zien in de Kreeft.
Jupiter is het helderste object aan de nachtelijke hemel. De gasreus staat in de Stier (Taurus) en is heel de nacht zichtbaar.
Saturnus is de eerste helft van de nacht te zien. De geringde planeet staat in de Waterman (Aquarius).
De maan en planeten als wegwijzer:
Zaterdagavond 9 november vinden we bij het invallen van de duisternis de maan (in Eerste Kwartier) laag boven de zuidoostelijke horizon. Meer naar het westen en nog lager boven de horizon staat Venus, soms ook de avondster genoemd.
Zaterdagochtend 16 november rond 6h komt de Volle Maan ten zuiden van de Plejaden.
In de nacht van zaterdag 16 november op zondag 17 november is er een kans om vallende sterren te zien. Tegen de ochtend verwacht men het maximum van de meteorenzwerm de Leoniden. Het is echter pas Volle Maan geweest, de zwakkere meteoren zullen niet te zien zijn. De radiant in het sterrenbeeld Leeuw komt pas na 23h op, voordien waarnemen heeft weinig zin, of er zou nog een vuurbol van de Tauriden kunnen opduiken.
Zondagavond 17 november om 19h staat de maan linksboven Jupiter, laag boven de noordoostelijke horizon.
Woensdagochtend 20 november rond 6h30 staat de maan op één lijn met de sterren Castor en Pollux van de Tweelingen (Gemini). Iets verder naar het oosten (links) zien we de oranjerode planeet Mars.
Vrijdagnacht 22 november rond middernacht staat de pas opgekomen maan (in Laatste Kwartier) laag boven de oostelijke horizon in samenstand met Regulus, de helderste ster van de Leeuw (Leo). In de loop van de nacht wordt hun onderliggende afstand geleidelijk aan groter.
Enkele sterrenbeelden in de kijker:
Cassiopeia.
Deze week rond 21u kunnen we hoog aan de noordelijke hemel één van de opvallendste sterrenbeelden terugvinden: Cassiopeia. Deze constellatie wordt ook wel aangeduid als letter "W" of "M", al naargelang de stand waarin ze staat (nu dus eerder een M). De naam verwijst naar de legendarische koningin van Ethiopië, gemalin van koning Cepheus.
Volgens de overlevering moest ze haar dochter Andromeda afstaan aan een monster omdat ze tegenover de zeenimfen te veel opgeschept had over haar schoonheid. Als verdere vernedering plaatsten de zeenimfen haar zodanig aan de hemel dat ze nu eens rechtop zit, dan weer ondersteboven hangt.
Sterrenclusters in Perseus
Rechts van Cassiopea (in het verlengde van de lijn van de derde naar de tweede ster van dit sterrenbeeld) kan een goed aan het donker aangepast oog een wazig vlekje onderscheiden. De oude Grieken en Babyloniërs kenden deze hemelbewoner al als een nevelig sterretje.
In werkelijkheid gaat het over twee dicht bij elkaar staande zogenaamde open sterrenhopen (H en Chi Persei). Een verrekijker laat hier een veld uitgestrooide diamanten tegen een achtergrond van zwart fluweel schitteren.
De twee groepen staan op een afstand van ongeveer 7600 lichtjaar. Ze zijn ongeveer 13 miljoen jaar geleden ontstaan, wat hen naar sterrenmaatstaven erg jong maakt.