Overslaan en naar de inhoud gaan

In mei zijn er weer wat planeten te zien.

Ontdek wat er allemaal te zien is aan de hemel deze maand.

Planeten Juli

De zichtbare planeten

Mercurius is deze maand niet te zien.

Venus staat laag boven de oostelijke ochtendhemel.

Mars is te vinden aan de westelijke avondhemel en blijft tot na middernacht zichtbaar.

De heldere Jupiter is een groot deel van de nacht zichtbaar in de Stier (Taurus). Halfweg de maand mei gaat de planeet al om middernacht onder, tegen het einde van de maand verdwijnt hij in de avondschemering.

Saturnus is 's ochtends te zien laag boven de oostelijke horizon rechts van Venus.


De maan en planeten als wegwijzer:

Op woensdag 7 mei rond 16h valt het maximum van de meteorenzwerm de η Aquariden. Het beste moment om te kijken is donderdag 8 mei rond 4h45. Er zijn echter maar een paar meteoren per uur te verwachten want de radiant van de zwerm staat laag boven de oostzuidoostelijke horizon en er is storend maanlicht.

Woensdagochtend 14 mei om 3h staat de (bijna volle) maan in het zuiden laag boven de horizon op 2 graden ten westen (rechts) van Antares (helderste ster van de Schorpioen).

Grijze nachten

Rond deze periode starten de "grijze nachten" in België. Dit is de periode waarin het, astronomisch gezien, niet helemaal donker wordt. Anders gezegd: de zon komt 's nachts niet meer dan 18 graden onder de horizon.

 Aan de noordelijke hemel blijft de schemering zichtbaar. Zuidelijk van België heeft men dit verschijnsel minder, en hoe noordelijker men gaat, hoe opvallender het wordt. Boven de poolcirkel heeft men zelfs de middernachtzon. De grijze nachten duren hier van 20 mei tot 24 juli.

Donderdagochtend 22 mei om 4h30 vinden we laag boven de oostelijke ochtend hemel Saturnus ten oosten (links) van de maan en nog verder naar het oosten Venus die pas is opgekomen. Vrijdag 23 mei rond dezelfde tijd staat de maan tussen Saturnus en Venus, op zaterdag rond dezelfde tijd zien we dat de maan al tot voorbij Venus is doorgeschoven.

Woensdagavond om 22h30 is er misschien nog een kans om Jupiter te zien zeer laag boven de noordwestelijke horizon, 6 graden onder de smalle maansikkel.

Vrijdag 30 mei om 4h komt Mercurius in bovenconjunctie met de zon. Dat betekent dat vanaf de aarde bekeken deze planeet achter de zon staat. Ze is enkele weken helemaal niet waarneembaar.

 Door haar korte omlooptijd rond de zon (88 dagen) komt ze echter zeer snel weer tevoorschijn en zal ze half juni al terug aan de avondhemel staan. De planeet gaat dan wel kort na de zon onder en het zal niet gemakkelijk zijn om ze met het blote oog te zien.


Enkele sterrenbeelden in de kijker:

Waar zit Hercules?

Hercules is een sterrenbeeld dat nu de hele nacht zichtbaar is. Halfweg de maand mei staat dit sterrenbeeld rond 22h30 pal in het oosten. Iets naar linksbeneden zie je de heldere ster Wega, rechtsboven de opvallende ster Arcturus. 

Ongeveer halfweg de verbindingslijn van beide heldere sterren kan je in een goed donkere omgeving nog net een wazig vlekje ontwaren. Dit is een bolhoop (M 13), een gigantische verzameling van enkele honderdduizenden sterren. Gebruik eventueel een verrekijker.

Een diamant aan de kroon

Rechts van Hercules, halverwege de heldere ster Arcturus staat de ster Gemma (de diamant, de schitterende), het helderste lid van de Noorderkroon.  Dit is een sterrenbeeld dat herkenbaar is als een halve cirkel van zwakke sterretjes met één opvallende diamant erin.