Komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)
De komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) bereikte het dichtst punt bij zon op 27 september 2024. De niet-periodieke komeet werd ontdekt in de eerste helft van januari 2023. Het object heeft een vrijwel parabolische baan, en dit is waarschijnlijk de eerste (en mogelijk enige) keer dat het langs de zon scheert.
De komeet bevond zich tijdens het dichtste punt op een afstand van 58 miljoen km van de zon en op 136 miljoen km van de aarde. De helderheid van het object bedroeg op dat moment magnitude +2,8.
Bedenk hierbij dat het lastig is de helderheid van een komeet exact te voorspellen, zeker wanneer het object voor het eerst het centrale deel van het zonnestelsel bezoekt. Daarnaast is een komeet vaak onzichtbaar rond het moment van grootste helderheid, omdat hij zich dan aan de hemel te dicht bij de zon bevindt.
De komeet is zichtbaar met een helderheid groter dan 8ste magnitude aan onze avondhemel tussen 12 oktober en 28 november 2024. Tot 11 oktober is het object vrijwel onzichtbaar. Wij zien de grootste helderheid rond 12 oktober: magnitude +1,0. Er is een verrekijker nodig om het object op dat moment waar te nemen. Het meest gunstige moment om de komeet te bekijken vanuit onze streken is rond 21 oktober. Het object heeft dan een helderheid van +4,1m en een magnitudecontrast van -1,0m, in theorie voldoende om met het blote oog waargenomen te worden, maar vermoedelijk is de ondersteuning van een verrekijker (in de hand of op statief) nodig. Merk op dat een diffuse komeet lastiger waar te nemen is dan een ster met dezelfde helderheid.
De dichtste nadering van C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) tot de aarde gebeurt rond 12 oktober. De afstand bedraagt dan 71 miljoen km, dus niet al te ver weg. Na het perihelium vinden we het object onder meer in de sterrenbeelden Slang, Slangendrager en Adelaar.
Meer info via: https://starwalk.space/en/news/visible-comet-2024
Kijk hier voor meer info over de komeet.
Foto van de komeet:
Fotograaf: Pepe Chambó
Locatie: Farm Hakos, Namibia
Equipment: Takahashi FSQ106-ED, Moravian C3-61000
(Uit Sky&Telescope online gallery)