Overslaan en naar de inhoud gaan

Kuiperobjecten

De Kuipergordel is een gigantische gordel van miljarden objecten die bestaan uit steen en ijs, die zich bevindt voorbij de baan van Neptunus. Daarom worden ze ook wel transneptunische objecten genoemd. Deze gordel bevindt zich op een afstand van 30 AE tot 50 AE (Astronomische eenheden) van de zon.

Kuipergordel en Oortwolk

Bij de foto: Voorstelling van de Oortwolk, met daarin de Kuipergordel en ons zonnestelsel
 

De astronoom Kuiper

Bij de foto: De Nederlandse sterrenkundige Gerard Kuiper.


Het was in 1951 dat de Nederlands-Amerikaanse astronoom Gerard Kuiper het bestaan van de Kuipergordel suggereerde. Een jaar eerder, in 1950, had een andere astroneem, Jan Oort, al een theorie die omschreef dat er zich op 100.000 AE een sfeer moet zijn met zulke objecten, van waaruit de ons bekende kometen in ons zonnestelsel terechtkomen. Deze sfeer werd de Oortwolk genoemd. Het was Kuiper die meende dat er op een kortere afstand ook zo'n sfeer moest zijn. Hij veronderstelde ook dat Pluto in deze sfeer werd gevormd in de Kuipergordel.

De NASA heeft op 19 januari 2006 de ruimtesonde New Horizons gelanceerd naar Pluto, waarna hij doorvliegt naar de andere Kuiperobjecten, waar hij tegen 2020 zou moeten aankomen.