Overslaan en naar de inhoud gaan

T

Telescoop Een telescoop is een optisch instrument dat speciaal is ontworpen om de sterrenhemel te bekijken, en wordt ook wel sterrenkijker genoemd. Hiertoe heeft een telescoop meestal een grote lens of spiegel, om veel licht op te kunnen vangen en een scherp beeld te produceren, en een kleine lens waar met het oog door kan worden gekeken (het oculair), of waar met behulp van een camera een opname van het beeld kan worden gemaakt. De voornaamste eigenschap van een telescoop is niet, zoals velen denken, de vergroting, maar de hoeveelheid lichtvergarend vermogen en de stabiliteit van de montering.
Terminator Met de terminator wordt de grens tussen het verlichte deel en het onverlichte deel van de maan aangeduid. Bij volle maan en nieuwe maan is er geen terminator, bij eerste kwartier en laatste kwartier loopt de terminator door het midden van het voor ons zichtbare maanoppervlak. Nabij de terminator van de maan komt de zon net op of gaat deze net onder, waardoor bergen en kraters lange schaduwen werpen.
Tijdsvereffening Met het woord tijdsvereffening of tijdvereffening wordt het verschil in lengte van de zonnedag aangeduid. De tijdsvereffening geeft aan hoeveel minuten de zon eerder of later door het zuiden trekt dan gemiddeld. De tijdsvereffening kent twee oorzaken. Ten eerste is een van de gevolgen van de elliptische vorm van de baan van de aarde dat de baansnelheid variëert, waardoor vanaf de aarde gezien de schijnbare snelheid van de zon langs de sterrenhemel niet constant is. De tweede oorzaak is de schuine stand van de aardas, die ook de seizoenen veroorzaakt.
Tijdzone De aarde is tegenwoordig opgedeeld in ongeveer 24 tijdzones, die vrijwel allemaal een geheel aantal uren van elkaar verschillen (er zijn uitzonderingen van tijdzones waarin de klokken een half uur vroeger of later aangeven dan in de aangrenzende zone). De huidige tijdzones zijn gemiddeld 15 geografische lengtegraden breed, wat precies overeenkomt met een uur tijdsverschil wat het omrekenen van de tijd gemakkelijker maakt. Wanneer men 15° en een tijdzone naar het oosten reist, dan staat de zon daar een uur eerder in het zuiden. Het uitgangspunt van de tijdzones is de meridiaan van Greenwich, die de nulmeridiaan wordt genoemd.
Toenemende maan Een maanfase, wordt ook wel wassende maan genoemd.
Topocentrisch De topocentrische positie is de positie van een nabij hemellichaam, zoals de maan, voor een waarnemer op een bepaalde plaats op aarde. Voor twee waarnemers die zich ver van elkaar vandaan bevinden neemt de maan verschillende posities in tussen de achtergrondsterren. Om de topocentrische positie uit te rekenen wordt eerst de geocentrische positie bepaald en vervolgens gecorrigeerd voor de exacte plaats op aarde van de waarnemer.
Transit Het woord transit is in de sterrenkunde een synoniem voor doorgang (door het zuiden).
Tropisch (zonne)jaar Er zijn twee definities in gebruik:
1. Is de tijd die (gemiddeld) verloopt tussen twee opeenvolgende passages van de zon doorheen het lentepunt. Dit komt overeen met 365,242199 dagen.
2. Een moderne definitie is: 'het tropisch jaar is de tijd die de middelbare zon nodig heeft om 360 graden af te leggen ten opzichte van het lentepunt.'
Twinkelende sterren Sterren twinkelen niet. Het effect wordt veroorzaakt door kleine veranderingen in de brekingsindex van de aardatmosfeer.