Overslaan en naar de inhoud gaan
24 oktober 2024 - 14:00 tot 15:00
Type activiteit:
Ledenactiviteit
activiteit

1 keer per maand is er een namiddaglezing op donderdag. Een boeiende namiddag rond uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Met nadien tijd om gezellig na te keuvelen in onze astrobar!

Iedereen welkom! Toegang is gratis voor Uranialeden, niet-leden betalen 5 euro. 

Donderdag 24 oktober komt Claude Doom vertellen over "Stonehenge en sterrenkunde: over archeoastronomie".

Stonehenge en sterrenkunde: over archeoastronomie

Stonehenge, het prehistorische  monument in het Engelse Wiltshire, is een raadselachtig bouwwerk dat getuigt van de hoge ontwikkeling van de prehistorische mens. 

In de jaren '60 tot '80 van de vorige eeuw ontdekte men dat Stonehenge verschillende sterrenkundige kijkrichtingen bevat, die langs de horizon de plaatsen aanwijzen waar de zon en de maan opkomen en ondergaan bij het zomer- en wintersolstitium. Uit deze bevindingen ontwikkelden zich meer uitgebreide theorieën als zou Stonehenge een gesofisticeerd sterrenkundig observatorium zijn geweest, waar men de bewegingen van de zon en de maan in detail volgde en waar men zelfs zons- en maansverduisteringen kon voorspellen. Stonehenge zou daarmee de culminatie zijn eweest van een reeks maanobservatoria, verspreid over het prehistorische Engeland. Er ontstond zelfs een heuse wetenschap die archeologie en sterrenkunde combineerde: de archeoastronomie.

Moderne opgravingen hebben echter de meeste van deze theorieën ondergraven. Stonehenge blijkt eerder een rituele (begraaf)plaats te zijn geweest dan een observatorium.

In deze lezing bekijken we welke van de vroegere archeoastronomische beweringen standhouden in het licht van modern onderzoek. Zit er geen sterrenkunde in Stonehenge en zijn de maanobservatoria niet echt? Of kunnen we in Stonehenge toch nog verborgen sterrenkunde ontdekken?

 

 

Over de spreker

Em. Prof. Dr. Claude Doom (°1958 te Brugge) studeerde wiskunde en sterrenkunde aan de universiteiten van Gent en Brussel. Van 1979 tot 1988 deed hij aan het Astrofysisch Instituut van de VUB onderzoek naar de levensloop van zware sterren en dubbelsterren, naar de vorming van elementen in het heelal en de structuur en levensloop van de Zon. Hij werkte daarna als IT architect en later als IT consultant voor industriële bedrijven, voor organisaties uit de sociale sector en voor de overheid. Van 2001 tot 2021 was hij docent informatica en natuurkunde, eerst aan de EHSAL en HU Brussel hogescholen, daarna aan de KU Leuven. Daar doceerde hij vakken als ICT strategie, governance en dienstenbeheer, enterprise architectuur, artificiële intelligentie, thermodynamica en kwantummechanica.

Claude Doom is de auteur van 40 wetenschappelijke publicaties over sterrenkunde en IT management en van meer dan 300 populariserende artikels en enkele boeken over sterrenkunde. Zijn meest recente boek is “Nucleosynthese”, waarin hij de vorming van de elementen in het heelal bespreekt. Hij geeft regelmatig voordrachten over sterrenkundige onderwerpen en hij gaf cursussen aan verschillende Vlaamse Volkssterrenwachten. Claude Doom was ondervoorzitter en later voorzitter van de Vereniging voor Sterrenkunde en was hoofdredacteur van het tijdschrift Heelal.

 

Praktisch

Start om 14 uur.

Einde omstreeks 15 uur. 

GRATIS voor Uranialeden, niet-leden: 5 euro (ter plaatse te betalen aan het onthaal)

graag vooraf inschrijven via het aanmeldingsformulier (bovenaan deze pagina)