Overslaan en naar de inhoud gaan

Reisverhalen uit De Sterrenwachter

In het Urania-ledentijdschrift De Sterrenwachter verschijnen regelmatig reisverhalen van voorbije Astroreizen.

We laten je graag meelezen!

 

 

Avontuur boven de poolcirkel

Een terugblik op de poollichtreis naar Zweeds Lapland, februari 2024

Verschenen in De Sterrenwachter 2024/02 - april-juni 2024

Het was alweer enkele jaren geleden dat we met Urania’s Astroreizen naar Lapland trokken om er het poollicht waar te nemen.
Daar wilden we iets aan doen.  Deze keer kozen we voor Zweeds Lapland, meer bepaald voor ....  

verder lezen....

Lapland

Een roadtrip, een orkaan en een zonsverduistering

De Australië-eclipsreis van april 2023 aan de hand van enkele beelden

Verschenen in De Sterrenwachter 2023/04 - september/oktober 2023

Perth — 31° 52’ ZB, 115° 52’ OL

  • Hoofdstad van West-Australië.
  • Met twee miljoen inwoners een van ’s werelds meest....

verder lezen...

Eclips Australie

Bij de Noorderburen

Verschenen in De Sterrenwachter 2023/04 - september/oktober 2023

Van 23 tot 27 mei maakten we een rondreis door Nederland, met astronomie als rode draad. En een flinke brok geschiedenis van de Lage Landen erbovenop. De deelnemers waren eensgezind: het was .... 

verder lezen...

Eisinga

Tussen vulkanen en sterren

Tenerife als astronomische reisbestemming

Verschenen in De Sterrenwachter 2023/01 - januari/februari 2023
 

Voor doorwinterde astroreizigers is het een evidentie: Tenerife als astronomische reisbestemming. De meeste toeristen die op het vliegtuig naar Tenerife stappen, hebben daar ongetwijfeld geen idee van. Reizigers die gruwen van all-inclusive resorts en voor wie Tenerife een no-go zone is, weten niet... 

verder lezen...

Tenerife

Ierland

Een verslag van de astronomische rondreis

Verschenen in De Sterrenwachter 2022/04 - september/oktober 2022

zondag 15 mei
De heenvlucht verloopt vlotjes en we landen mooi op tijd in Dublin. En daar begint Murphy roet in het eten te gooien. Wachten op het tarmac en aan de gate zorgt ervoor dat we...   

verder lezen...

Ierland Leviathan

Het land dat nooit teleurstelt

Herinneringen aan een poollichtreis

Verschenen in De Sterrenwachter 2022/03 - mei/juni 2022

Op 26 februari 2022 vertrokken 20 Urania-astroreizigers naar IJsland, op zoek naar het poollicht. Het was al de 11de Uraniareis naar IJsland. De eerste keer, in 2003, was het waarnemen van een ringvormige eclips het reisdoel. Dat werd een geslaagde missie, zoals... 

verder lezen...

IJsland 2022

Op wilde baren

Een terugblik op de Antarctica-eclipsexpeditie

Verschenen in De Sterrenwachter 2022/03 - maart/april 2022

Een zeldzame zonsverduistering.  De totale zonsverduistering van 4 december 2021 was om meerdere redenen een heel bijzondere! Ten eerste was dit een eclips waarvan de schaduw ‘in de verkeerde richting’ liep.  

verder lezen...

 

Antarctica

In de sporen van Copernicus

Kennismaking met Polen in 2021

Verschenen in De Sterrenwachter 2022/01 - jan/feb 2022

Op 21 september 2019 lazen we voor het eerst Hildes aankondiging van een cultuurhistorische astroreis naar Polen, gericht op de leefwereld van een aantal belangrijke wetenschappers, met name Copernicus, Hevelius en Fahrenheit.

verder lezen...

 

Polen

USA 2017

Verschenen in De Sterrenwachter 2021/05 - nov/dec 2021

In Weg met Urania halen we herinneringen op aan voorbije Astroreizen. Zo blikten we in 2020 terug op beroemde sterrenwachten die we bezochten. In 2021 staan de meest memorabele eclipsreis-momenten van de voorbije 23 jaar op het programma!

verder lezen...

 

USA 2017

IJsland 2003

Verschenen in De Sterrenwachter 2021/04 - sept/okt 2021

In Weg met Urania halen we herinneringen op aan voorbije Astroreizen. Zo blikten we in 2020 terug op beroemde sterrenwachten die we bezochten. In 2021 staan de meest memorabele eclipsreis-momenten van de voorbije 23 jaar op het programma!

verder lezen...

 

IJsland 2003

Gorilla's in de maanschaduw

Verschenen in De Sterrenwachter 2021/03 - mei/juni 2021

In Weg met Urania halen we herinneringen op aan voorbije Astroreizen. Zo blikten we in 2020 terug op beroemde sterrenwachten die we bezochten. In 2021 staan de meest memorabele eclipsreis-momenten van de voorbije 23 jaar op het programma! Daarbij nemen we je mee naar vijf werelddelen! Na Oceanië en Azië is het nu de beurt aan Afrika, voor de kortste eclips uit de Astroreizen-geschiedenis: Oeganda, 3 november 2013.

verder lezen...

 

Gorilla

Eclips Mongolië 2008

Verschenen in De Sterrenwachter 2021/02 - maart/april 2021

In Weg met Urania halen we herinneringen op aan voorbije Astroreizen. Zo blikten we in 2020 terug op beroemde sterrenwachten die we bezochten. In 2021 staan de meest memorabele eclipsreis-momenten van de voorbije 23 jaar op het programma! Daarbij nemen we je mee naar vijf werelddelen! Na Oceanië in het vorige nummer, reizen we deze keer naar Azië, voor de meest avontuurlijke eclips-expeditie uit de Astroreizen-geschiedenis: Mongolië, 2008.

verder lezen...
Mongolie

Rapa Nui eclips, 11 juli 2010

Verschenen in De Sterrenwachter 2021/01 - jan/feb2021

In Weg met Urania halen we herinneringen op aan voorbije astroreizen. Zo blikten we in 2020 terug op beroemde sterrenwachten die we bezochten. Een nieuw jaar, een nieuw reis-thema! Met twee gemiste eclipsreizen in 2020 (ringvormige eclips in Oman in juni en totale eclips in Chili in december) nog pijnlijk vers in het geheugen, trakteren we je in de Sterrenwachters van 2021 op de meest memorabele eclipsreis-momenten van de voorbije 23 jaar. Daarbij nemen we je mee naar vijf werelddelen! We starten in Oceanië, met een terugblik op de ‘meest afgelegen eclips’, die van 11 juli 2010, op het Paaseiland.

verder lezen...
Rapa Nui

Paranal-observatorium in Chili

Verschenen in De Sterrenwachter 2020/05 - nov/dec 2020

De kogel is door de kerk… niet echt onverwacht in de huidige omstandigheden, maar ook de laatste astroreis voor 2020 werd geannuleerd. En dus zullen we in december niet naar Chili reizen om er de totale zonsverduistering van 14 december waar te nemen.  Als troost halen we herinneringen op aan de allereerste astroreis naar dit Zuid-Amerikaanse land. 

verder lezen...
Chili

De Mercatortelescoop op La Palma

Verschenen in De Sterrenwachter 2020/04  - sept/okt 2020

In ‘Weg met Urania’ halen we herinneringen op aan voorbije astroreizen. Nu er van verre reizen absoluut nog geen sprake is, blijven we deze keer dicht bij huis. Want de Mercatortelescoop op het Canarische Eiland La Palma, dat is toch eigenlijk een stukje Vlaanderen! 

verder lezen...
La Palma

Het H.E.S.S. Observatorium in Namibië

Verschenen in De Sterrenwachter 2020/03- mei/juni 2020

Ook in volle coronacrisis halen we in ‘Weg met Urania’ herinneringen op aan voorbije astroreizen. Echt reizen zit er voorlopig niet in. We koesteren de mooie reismomenten uit het verleden nu des te meer!

In deze reeks van bezoeken aan grote sterrenwachten blikken we in dit nummer terug op de astroreizen naar Namibië. Naast een topbestemming voor liefhebbers van safari’s en onwaarschijnlijk mooie landschappen, is het een paradijs voor astronomen.

meer lezen...
HESS

Very Large Array - New Mexico

Verschenen in De Sterrenwachter 2020/02- maart/april 2020

De Verenigde Staten waren al meermaals de bestemming van een astroreis. Er valt voor liefhebbers van sterrenkunde en ruimtevaart dan ook veel te beleven in de USA, zoals je in het reisverslag op blz. 24 kan lezen. Een astronomische roadtrip doorheen Arizona en New Mexico bracht ons in 2008 tot bij de VLA. Andere hoogtepunten van deze reis waren de Grand Canyon, het Lowell Observatorium in Flagstaff, het White Sands National Park, het Kitt Peak Observatory, het UFO-stadje Roswell en Area 51, de Barringer-meteoorkrater, het Mount Graham Observatory, en nog een heleboel andere leuke plaatsen.

meer lezen...
VLA

Het Pulkovo-observatorium in Sint-Petersburg

Verschenen in De Sterrenwachter 2020/01- jan/feb2020

In ‘Weg met Urania’ halen we herinneringen op aan voorbije astroreizen, aan de hand van één of enkele beelden. In de Sterrenwachters van 2020 zullen we terugblikken op beroemde sterrenwachten die bezocht werden tijdens een astroreis. En omdat dit nummer in het teken staat van de Mercuriusovergang, beginnen we de reeks met… Pulkovo (nabij Sint-Petersburg, Rusland). Want daar werkte de collega van Prof. Dirk Callebaut, die ons wees op het nog steeds aanzienlijke wetenschappelijke belang van het waarnemen van planeettransities…

meer lezen...
Pulkovo

De eclipsreis naar Argentinië 

Verschenen in De Sterrenwachter 2019/05- nov/dec 2019

Na een vermoeiende vlucht van bijna veertien uren landen we even voor 6 uur in Buenos Aires. De formaliteiten op de luchthaven verlopen vlot en even later zijn we op weg naar ons hotel. Op de busrit van ongeveer een half uurtje begint onze gids Gustaf aan een monoloog met wat algemene info over Buenos Aires en Argentinië. Zelfs Werner geraakt er niet tussen om te vertalen. Ik heb gelukkig een kamer met vroegboeking genomen en mag daar dus meteen op. Even uitrusten, ontbijtje en verfrissende douche nemen… en ik voel me als herboren.

meer lezen...
Argentinie

The UZ-tales

Verschenen in De Sterrenwachter 2019/04- sept/okt 2019

Oezbekistan is niet echt een bekend land. In vroeger tijden liep de Zijderoute (een handelsroute van China naar Europa) doorheen het gebied, dat weten sommigen nog wel, maar daar stopt de kennis zo ongeveer mee. Ook voor Astroreizen was het nog onontgonnen terrein. Dat zou veranderen want op 14 mei 2019 trok een groep van 16 geïnteresseerden naar het land.

meer lezen...
Oezbekistan

Poollichtreis naar Rovaniemi

Verschenen in De Sterrenwachter 2019/03- mei/juni 2019

Zaterdagochtend 2 februari waren we met z’n allen mooi op tijd om met Finnair richting Rovaniemi te vertrekken. Bij aankomst aan de luchthaven konden we niet vermoeden wat de paar vlokjes sneeuw voor ons in petto hadden. Eens op het vliegtuig gezeten, was de piloot zo vriendelijk om aan te kondigen dat we met enige vertraging zouden vertrekken, omdat hij de-icing had aangevraagd. 

meer lezen...
Lapland